Hobiler ve Tercihler bölümündeki Tamir-Bakım-Onarım alt forumunda bulunan Elektrik Tamiri konusunu görüntülemektesiniz özet:Arkadaşlar ben elektrikçiyim elektrikte ufak tefek arızaların nasıl çözülebeliceğini tarif etmeye çalışcam sizlere. Herşeyde olduğu gibi ilk önce sorunu tespit ...
|
|||||||
| Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|
#1 |
|
Stajyer
|
Arkadaşlar ben elektrikçiyim elektrikte ufak tefek arızaların nasıl çözülebeliceğini tarif etmeye çalışcam sizlere.
Herşeyde olduğu gibi ilk önce sorunu tespit etmemiz gereklidir.örneğin bir lambadan çıkabilcek arızalar bazıları şunlardır: -Ampul kesmiş olabilir -Duy(ampulun takılı bulunduğu malzeme) arıza etmiş olabilir -buat bağlantılarında yanlış bağlama veya zedelenme olabilir -anhtarda kablo yerinden çıkmış olabilir Bunlar lambalarda çıkabilcek arızaların bazıları. Bu arızaları yapmak için bi kontrol kalemi(sağlımlığından emin olduğumuz) bi pense bir tornavida yeterli olur malzeme olarak. - Bir ampul kesmişse hiç bir alet gerek duymadan ampulu çevirerek duydan çıkarıyoruz ve yeni aldığımız ampulu tekrar döndürerek yerine takıoruz. -Eğer duy arıza yapmışsa anahtardan lambayı kapatın duyun kablo bağlı olan kısmını açıoruz anahtarı kapmışsak bile tekrar kontrol kalemi ile kontrol edioruz.Duy üzerinde ik kablo bulunur bi anahtardan gelen faz kabosu bide dönüş için olan nötr kablosu onları yerlerine sabitlediğimizde lambamız yanması gerekiyor -Buat arızaları biraz karışıktır eğer bilginiz yoksa hiç uğraşmamanızı tavsiye ederim. Buata bir linye hattı gelir o hattan bir kaç elektirkli cihaz beslenebilir.İlk yapcağımız iş buatta bulunan kabloların bantlarını söküp hangi kablonun nereye ait olduğunu bulmaktır.Bulduktan sonra nötrleri toplayıp linye olarak gelmiş nötr kablosuna fazları ise linyeden gelmiş faz kablosuna bağlanılır.Yeni evlerde topraklamada bütün prizlere koyulmaktadır.Bundan dolayı linyede 3 kablo olur.FAZ NÖTR TOPRAKLAMA topraklama şofbene ve prizlere takılır genelde. -Anahtrarı açarız kabloların yerlerine takılı olup olmadığına bakarız. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Bir KemalisT Mod.
|
bende birkaç ekleme yapayım bari
![]() arkadaşlar bu duy değiştirme olaylarında kesinlikle iki kablonun birbirine temas etmemsi gerekiyor anahtarı açtığınızda faz ve nötr temas içinde ise hemen kaçak akım sigortanız atar eğer eski bir ev ise sigorta atmayabilir tesisatın eskiliğinden dolayı ya direkten ya da saat panosunda saat yanında atar ve sigorta zarar gördüğü an değiştirmeniz gerekir işte bunların olmaması için temas olmamasına dikkat ediyoruz ve arkadaşımdan düzeltmek istediğim bir nokta daha tornavida olayı:: bu tip ufak arızalarda tornavidaya pek bi gerek yok.. ve buat olayına gelelim :: arkadaşıma katılıyorum eğer buattan bir sorun var ise kesinlikle dokunmayın bir usta çağırın çünkü oradaki bağlantılar genelde karışıktır ve tek yanlışınız sistemin yanmasını sağlayabilir.. ayrıca gene ekleyeyim ::prizleriniz topraklı değil ise kesinlikle ama kesinlikle nötr den köprü atmayın özelikle bu prizde kullanacağınız bilgisayar fırın gibi elektronik eşyalar ise ki topraklı prizler ağır elektronik eşyalar için dir bu aletinize yüksek miktarda zarar verir ha bizim prizimizde topraklama yok ne yapıyoruz :: gene işimiz buatta olduğu için pek uğraşmıyoruz elektrikçi çağırıyoruz o en yakın topraklı priz buatından içerideki atlamayı buluyor vee kablosunu çekip o prizide topraklı yapıyor bugünlük benden bu kadar saygılarımla... ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stajyer
|
arkadaşların yazdığına ek olarak nötr den toprağa köprü atma olayında eğer nötr de bir kopma olursa makinanızdan dönüş yapan elektrik bu köprü vasıtasıyla makinanızın gövdesinde kaçak oluşturarak çarpılmanıza neden olacaktır.elektrikçiler arasında sıfırlama diye tabir edilen bu olay kesinlikle yanlıştır.saygılarımla.
Konu çağan tarafından (13-02-2008 Saat 11:32 PM ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
elektronikMODERATÖRÜ
![]() |
Alıntı:
haklısın sana katılıyorum tekirdağ neresinden?? 4 yıl çerkezköyde okudum ![]() ![]()
Sakaryalıyız ! ! ! Biz çok şehitler Verdik Bu Toprağa, Yer Oynadi Gök Ağladi, Düşman Vurdu; Sakarya Nehri Kan Ağladi, Yine Yilmadik Bu Yolda, Biz Sakaryaliyiz; Yikilmayiz... Biz Gökte Kartal, Yerde Aslan, Denizlerde Balinayiz Yoksula Elveren, Haksiza Diz çöktüren Bu Toprağin çocuklariyiz... |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Bir KemalisT Mod.
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Gümüş Üye
![]() |
arkadaşlar nötr ile toptak arsı 3 voltu geçmemeli buda çok önemlidir voltaj 3 voltun üzerinde ise sistemde biryerde kaçak var anlamına gelir.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Bir KemalisT Mod.
|
vay be
![]() her elektrikçinin katacağı birşeyler var herkes birbirinden usta ![]() yani herkesin illa katacağı birşeyler var ![]() pasaj için çok güzel bir olay bu pasaj elektrik teknik destek bölümü açıp bildiklerimizimi paylaşsak ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Stajyer
|
arkadaşlar ben siteye yeni üye olduğum için bir yanlış yaparsam şimdiden özür diliyorum .
çerkezköyde yaşıyorum Prof....Telr....televizyon fabrikasında çalışıyorum belki ismini duymuşsundur selamlar. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Gümüş Üye
![]() |
hosgeldin kardes senin fabrikayı gezmek bana nasip oldu birdefa geldim üretimde bantlarda biraz dolastım gayet güzel bir yer orda İzzet Arslan diye bir arkadasım çalışıyor. selam söyle
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
elektronikMODERATÖRÜ
![]() |
Alıntı:
4yıl çerkezköyde okudum halitnarin metem...telrada tanıdıklarım çalışıyodu..arkadaşımın dayısı fln vardı...bu arada h.g
Sakaryalıyız ! ! ! Biz çok şehitler Verdik Bu Toprağa, Yer Oynadi Gök Ağladi, Düşman Vurdu; Sakarya Nehri Kan Ağladi, Yine Yilmadik Bu Yolda, Biz Sakaryaliyiz; Yikilmayiz... Biz Gökte Kartal, Yerde Aslan, Denizlerde Balinayiz Yoksula Elveren, Haksiza Diz çöktüren Bu Toprağin çocuklariyiz... |
|
|
|
|