SOSYAL KONULAR & EĞLENCE bölümündeki Teknolojik Gelişmeler alt forumunda bulunan Türk Savunma Ve Silah Sistemleri (Aselsan yapımı silahlar) konusunu görüntülemektesiniz özet:ASELSAN Hakkında ASELSAN, 1975 yılı sonunda Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde Vakıf Kuruluşu bir Anonim Şirket olarak kurulmuştur. Yatırım çalışmalarını ...
|
|||||||
| Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Forumları Okundu Kabul Et |
| Etiketler: aselsan, ordu silahlari, turk savunma silahlari, turk savunma sistemleri |
![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
K'ayıbımız Olabilir.
Pasaj Yöneticisi
|
ASELSAN Hakkında
ASELSAN, 1975 yılı sonunda Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde Vakıf Kuruluşu bir Anonim Şirket olarak kurulmuştur. Yatırım çalışmalarını kısa sürede tamamlamış ve 1979 yılı başlarında Ankara Macunköy tesislerinde üretim faaliyetine geçmiştir. ASELSAN kuruluş yıllarından bu yana ileri teknolojiye dayalı olarak, programlı bir şekilde müşteri ve ürün yelpazesini genişletmiş olup, bugün modern elektronik cihaz ve sistemler geliştiren, üreten, tesis eden, pazarlayan ve satış sonrası hizmetlerini yürüten entegre bir elektronik sanayii kuruluşu haline gelmiştir. ASELSAN, farklı yatırım ve üretim yapısı gerektiren proje konularına bağlı olarak Haberleşme Cihazları Grup Başkanlığı (HC), Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı (MST), Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grup Başkanlığı (MGEO) olmak üzere üç ayrı Grup Başkanlığı bünyesinde örgütlenmiştir. Ankara'da MACUNKÖY ve AKYURT'ta yerleşik iki ayrı tesiste üretim ve mühendislik faaliyetlerini sürdürmekte olan ASELSAN'ın Genel Müdürlük teşkilatı Ankara Macunköy'de bulunmaktadır. ASELSAN, İstanbul, İzmir Bölge Müdürlükleri ve yurt çapına yayılmış olan satış bayilikleri ile satış sonrası hizmetlerini de başarıyla yürütmektedir. Çeşitli ülkelerde temsilcilikleri bulunan ASELSAN, ilk yurtdışı şirketi olan ASELSAN-BAKÜ şirketini, 1998 yılında Azerbaycan'da kurarak faaliyete geçirmiştir. Macunköy tesislerinde faaliyetlerini sürdüren, Haberleşme Cihazları Grubunun ana faaliyet alanı askeri ve profesyonel haberleşme sistemleri, Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grubunun ana faaliyet alanı ise radar, elektronik harp ve komuta kontrol sistemleridir. Geniş makina-teçhizat parkı ve üstün teknolojik yapıya sahip Macunköy tesislerinde "AR-GE bölümleri", "Elektronik Üretim Bölümleri" ile "Baskı Devre Üretim", "Mekanik Üretim" ve "Kalıp Üretimi" bölümleri bulunmaktadır. Elektronik üretim ünitelerinde askeri standartta ve ağır çevre koşullarını içeren üretim yöntemleri kullanılmakta ve çağdaş teknolojik gelişmeler yakından izlenmektedir. Üretim hatlarında; çok katlı ve esnek baskı devreler yüzey monte teknolojisi, bilgisayar destekli tasarım-üretim teknolojileri başarıyla kullanılmaktadır. Akyurt tesislerimizde faaliyetlerini sürdüren Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu ise hibrid mikroelektronik devreler, gece görüş cihazları, laser işaretleyici ve ataletsel seyrüsefer cihazları ana başlıkları altında, otomasyona dayalı en modern üretim araçlarıyla donatılmış olarak, 2000'li yılların en kritik teknolojileri arasında yer alan mikroelektronik teknolojili üretim ile elektro-optik alanında üretim gerçekleştirilmektedir. Bütün gruplarda bilgisayar destekli tasarım (CAD), mühendislik (CAE) ve üretim (CAM) teknolojileri askeri standartlar ve ISO-9000'e uygun olarak başarıyla uygulanmaktadır. Şirket Bilgi Kartı Kuruluş tarihi : 20 Kasım 1975 Ödenmiş Sermayesi : 9.801.000.000.000 TL Kayıtlı Sermayesi : 11.000.000.000.000 TL Çalışan sayısı : 2814 (31 Aralık 2001) Genel Müdür : Necip Kemal Berkman Genel Müdür Yardımcıları : Mahmut Karadeniz (Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grubu) Cengiz Ergeneman (Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu) Zeki Kocabıyıkoğlu (V.) (Haberleşme Cihazları Grubu) Mehmet Z. Gülcüler (V.) (Mali İşler) Adres : ASELSAN A.Ş. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 16. Cad. No:16 Macunköy - Yenimahalle - ANKARA Telefon : (312) 385 19 00 Faks : (312) 354 13 02, (312) 354 52 05 Internet : Aselsan.com.tr Tarihçe ·ASELSAN, 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kuruldu. ·Ocak 1976'da Sayın M. Hâcim KAMOY Genel Müdür olarak atandı. ·ASELSAN ilk yatırımını Macunköy tesislerine yaptı, bu tesisler 1979 yılında tamamlandı ve bir yıl içinde üretim faaliyeti başladı. ·1980'de ilk sırt ve tank telsizleri üretilerek müşterilerine teslim edildi. ·1981'de ilk el telsizi ve Banka Alarm Sistemlerinin tasarımı yapıldı. ·1983 ASELSAN'ın ilk ihracatını gerçekleştirdiği yıl oldu. Bu yılda personel mevcudu 186'ı mühendis olmak üzere 1434'e ulaştı. ·ASELSAN ürün yelpazesini 1982-1985 arasında genişletti. Sahra telefonları, bilgisayar denetimli merkezi sistemler ve laser mesafe ölçme cihazları yeni ürünler envanterine katıldı. ·ASELSAN 1986'da geliştirdiği Elektronik Harp ve Data Terminal cihazları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne katkıda bulundu. ·1987 yılında ASELSAN Stinger Füze üretimi için 4 NATO ülkesinin katıldığı ortak projeye dahil oldu ve kalın film hibrid devre üretimi için gerekli yatırıma başladı. ·1988 yılında ASELSAN ilk aviyonik cihazını üretti: F-16 uçakları için Ataletsel Seyrüsefer Sistemi (INS) AQAP-4 kalite belgesine sahip oldu ve MSB ile Elektronik İhtirakli Tapa sözleşmesini imzaladı. ·1989'da Pakistan'a ilk teknoloji transferi yapıldı.Pakistan'ın NRTC tesislerinde ASELSAN lisansı ile sahra telsiz imalatına başlandı. ·1990'da ASELSAN Avrupa'nın Savunma Elektroniği firmaları arasında 47.liğe yükseldi. BAİKS ve TV Göndermeç Cihazlarının üretimi başladı. 1990'da ASELSAN'da 330'u mühendis 2000 kişi çalışıyordu. ·1991'de ASELSAN faaliyet alanında yer alan projeler paralelinde 3 grup halinde reorganize oldu. oHaberleşme Cihazları (HC) oMikrodalga ve Sistem Teknolojileri (MST) oMikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik (MGEO) 'International Defense" dergisinin yaptığı sıralamada dünyadaki savunma sanayii firmaları arasında 127. oldu ve çevre ödülü kazandı. ·1992'nin en önemli özelliği Radar sistemlerinin ASELSAN'ın ürün yelpazesine katılmasıydı. Bu yıl ayrıca TKY uygulamalarında yeni bir atılım başlatıldı. ·1993'te ASELSAN Akyurt tesislerinin "Elektro-Optik Teknoloji Merkezi" konumuna getirilmesi işlemi başlatıldı. Bu yıl ASELSAN ISO-9001 kalite belgesi aldı. ·1994'te ASELSAN'ın sahip olduğu kalite belgesi AQAP-1 olarak yenilendi; Have-Quick telsiz üretim programı başladı. ·1995'te ASELSAN mühendisleri ilk tüketici ürünü olan Cep Telefonlarının tasarımını tamamladı. İhracat yapılan ülke sayısı 19'a çıktı ve Güç Elektroniği alanında Demiryolları projelerine başlandı. ·1996'da ASELSAN kalite sistemi AQAP-110 olarak yenilendi. Silahlı Kuvvetlerimize en yeni teknolojili haberleşme sistemi sağlayacak TASMUS sözleşmesi imzalandı. ·ASELSAN mühendislerince tasarımlanarak 1997'de piyasaya sürülen ASELSAN 1919 Cep Telefonu ile Türkiye, GSM cep telefonu geliştiren ilk 9 ülke arasındaki yerini aldı. ·1998 yılı ASELSAN'ın birçok yeni cihazını üreterek teslim ettiği bir yıl oldu. Termal kameralar, termal silah dürbünü ve termal görüş cihazları ile hedef koordinat belirleme cihazları TSK'nın hizmetine sunuldu. Köprü ve otoyol geçişlerini önemli ölçüde rahatlatacak "Otomatik Geçiş Sistemi" tasarımı tamamlandı ve üretimine geçildi. Telsiz Genel Müdürlüğü ihtiyacı için "Milli Monitor Sistemi" sözleşmesi imzalandı. ASELSAN, LN-93 Ataletsel Seyrüsefer Sistemi üretimi için Amerikan Hükümetinden "Onaylı Üretici" belgesi aldı. ·1999 yılı ASELSAN tasarımı cihazların başarılarının bir kez daha kanıtlandığı bir yıl oldu. ASELSAN cihazları çeşitli yurtdışı ihalelerde kalite, performans ve fiyat olarak en önde yer aldı. ASELSAN tasarımı "Kaideye Monteli Stinger Sistemi" atış testlerinde %100 başarı elde edildi. Yeni model cep telefonunun tasarımı tamamlanarak Avrupa tip onayı alındı. TSK ile önemli yeni projelerin sözleşmesi imzalandı. Bunlar arasında Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi Projesini, MILSIS Elektronik Harp ve X-Band Uydu Haberleşme Sistemi Projelerini sayabiliriz. ·Kasım 2000'de 25 yıl Genel Müdür olarak görev yapan Sayın Dr. M. Hâcim KAMOY aktif iş yaşamından ayrıldı ve Sayın Necip Kemal BERKMAN Genel Müdür olarak atandı. ZIPKIN Kaideye Monteli Stinger Sistemi ![]() ![]() ![]() ![]() Kaideye Monteli Stinger Sistemi ZIPKIN; temel silah olarak Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi'dir. ZIPKIN'ın temel görevi; radar üssü, hava alanı, liman gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin hava tehditlerine karşı savunmasını sağlamaktır. ZIPKIN sistem mimarisi, otonom kullanımın yanı sıra C3I sistemi veya diğer hava savunma sistemleri koordinasyonunda da kullanım imkanı sağlamaktadır. Sistemin Atış Kontrol Bilgisayarı, gerek donanım gerekse yazılım olarak ortaya çıkabilecek yeni görev ihtiyaçlarını da karşılayabilecek esnek bir mimariye sahiptir. Stinger füzelerinin yanı sıra, benzer birçok füzenin de entegre edilebileceği ZIPKIN, farklı platformlara da adapte edilebilmektedir. Taşıyıcı platform olarak dört teker çekişli bir arazi aracı olan Land Rover Defender 130’un kullanıldığı ZIPKIN, araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü (nişancı yardımcısı) olmak üzere iki personelle kullanılmaktadır. C-130 ve C-160 uçaklarına kolaylıkla yüklenen ve havadan taşınabilen ZIPKIN, hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan taktik bölgeye intikal edebilmektedir. Zıpkın’ın, Stinger füzesinin klasik kullanım şekli olan omuzdan atış konfigürasyonu ile karşılaştırıldığında üstünlükleri; - Komuta Kontrol Sistemi ile Koordineli Kullanım - Gece/Gündüz ve Kötü Hava Şartlarında Muharebe - Kısa Reaksiyon Süresi - Yüksek İsabet Kabiliyeti - Yüksek Ateş Gücü - Bilgisayar Kontrollu Kullanım - Yüksek Hareket Kabiliyeti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarımlanan ZIPKIN, muharebe sahasında karşılaşılabilecek güç koşullar dikkate alınarak, ağır test ve performans değerlendirmelerinden geçmiştir. Testler sırasında sabit ve uçan hedeflere karşı yapılan tüm atışlarda tam isabet kaydederek kesin ve tam bir başarı kazanmıştır. Genel Özellikler - 4 adet atışa hazır Stinger füzesi - Kendini koruma ve yakın hava tehditlerine karşı 12.7 mm otomatik makinalı tüfek - Termal ve gün ışığı TV kameralarından oluşan, pasif hedef arama ve izleme algılayıcıları, - Hedef menzil ölçümü için çok darbeli Lazer Mesafe Bulucu - Tüm sistem fonksiyonlarının otomasyonunu sağlayan Atış Kontrol Bilgisayarı: -- Komuta Kontrol Sistemi’nden gelen hedef koordinatlarına otomatik yönlenme, -- Otomatik hedef izleme, -- Otomatik hedef cinsi(uçak/helikopter) belirleme, -- Füze atış menziline giren hedef için “Hedef menzilde” uyarısı, -- Füze atış anında otomatik olarak verilen önleme ve süper yükseliş açıları. - Dost/Bilinmeyen Hedef ayrımı sağlayan IFF, - Araç içinden veya 50 metre uzaktan tüm sistem fonksiyonlarının kontroluna imkan veren Sistem Kumanda Birimi, - Farklı platformlara monte edilebilir, hafif otonom taret mekaniği Bu Ve Tüm Mesajlar Alıntı Olacaktır ...
Ansızın Sızın;Sızım Sızım Sızlatıyor.. ![]() ...! Kişinin Fikri Neyse ; Zikride Odur !... Son doğum günümde kendime yeni bir ben aldım ![]() Konu PaSaJiST tarafından (01-07-2008 Saat 02:08 AM ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|
| PaSaJiST Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler: |
DUNNY (13-10-2008)
|
|
|
#2 |
|
K'ayıbımız Olabilir.
Pasaj Yöneticisi
|
VOLKAN Tank Atış Kontrol Sistemi![]() ![]() ![]() ![]() VOLKAN Tank Atış Kontrol Sistemi, Leopard 1 Tanklarının mevcut ateş gücünü 3. nesil ana muharebe tankları düzeyine getirebilmek için günümüz teknolojisine uygun olarak ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. Leopard 1 tanklarına yüksek oranda ilk atımda vuruş ihtimali kazandıran VOLKAN Tank Atış Kontrol Sisteminin; donanımı azami düzeyde yerli malzemeden oluşmaktadır. Yazılımı ise tamamen ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. VOLKAN Tank Atış Kontrol Sistemi; diğer tank platformlarına ve silah sistemlerine adapte edilebilecek modüler ve esnek bir altyapıya sahiptir Genel Özellikler - Yüksek oranda ilk atımda vuruş imkanı, - Gece ve gündüz kötü görüş şartlarında uzun mesafeden hedef tespit, teşhis ve tanıma kabiliyeti, - Gece ve gündüz şartlarında durarak ve hareket halinde iken, sabit ve hareketli hedeflere etkin atış kabiliyeti, - Nişancıya direk optik, tv ve termal görüntü; tank komutanına termal ve tv görüntü, - İki eksenli görüş hattı stabilizasyonu, - Görüş hattından bağımsız, iki eksenli stabilize edilmiş atış hattı, - Görüş hattından bağımsız, iki eksenli stabilize edilmiş atış hattı, - Görüş hattını hedeften ayırmadan, namluya önleme ve ilave yükseliş açılarını otomatik olarak verme imkanı, - Algılayıcılardan gelen meteorolojik bilgileri değerlendirerek hassa atış hesabı, - Düzeltme bilgilerini (tankın eğimi, paralaks, namlu referansı ve namlu aşınması) sisteme girme ve balistik hesaplamalarda kullanma imkanı, - Otomatik hedef takip yeteneği, - Kendi konumu ve hedefin konumu bilgilerinin sağlanması ile savaş alanı koordinasyonu, - Sürücüye gece görüş imkanı, - Gelecekte yeni mühimmat tiplerinin eklenmesine ve ilave iyileştirmelere uygun altyapı, - Kısa tepki süresi, - Muharebe sahası komuta kontrol sistemlerine entegrasyon imkanı kazandırmaktadır. SİSTEM BİRİMLERİ - Nişancı Periskop Sistemi - Komutan Görüntüleme Birimi - Namlu Referans Sistemi - Atış Kontrol Sistemi Komuta Birimi - Atış Kontrol Bilgisayarı - Cephane Seçme Kutusu - Eğim Algılayıcısı - Meteorolojik ve Cephane Sıcaklık Algılayıcısı - Kule Yan / Namlu Yükseliş Açı Algılayıcıları - Konumlama ve Yön Bulma Sistemi - Güç Dağıtım Birimi - Nişancı İlave Komuta Kutusu - Nişancı ve Komutan Takat Tutamaklari - Sürücü Gece Görüş Periskobu
|
|
|
#3 |
|
K'ayıbımız Olabilir.
Pasaj Yöneticisi
|
STAMP (Stabilize Makineli Tüfek Platformu)
ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla tasarlanıp geliştirilen Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarına ve milgem korvetlerine monte edilecek.Uzaktan kumanda edilen zırh korumalı sistem gece veya gündüz hedefe kilitlenebiliyor, sarsıntıdan etkilenmeden tam isabet kaydediyor.Sistem yaklaşık iki yıl boyunca önce ASELSAN'da, ardından da bot üzerinde Karadeniz'de denendi. Son olarak, Samsun açıklarında yapılan atışlı testlerde çok yüksek isabet oranı kaydedildi. STAMP, uzaktan kumandalı olduğu için operatörü düşman ateşine direkt olarak maruz kalmıyor.Zırh korumasına da sahip olan sisteme 7.62 veya 12.7 milimetre çapında makineli tüfek ile 40 milimetre çapında bomba atar yerleştirmek mümkün.amamen bilgisayar ile kontrol edilen STAMP'ın sabit veya hareketli hedefleri gece-gündüz otomatik olarak belirleme, tanımlama ve takip etme yeteneği var.Sistem her türlü araca veya sabit noktalara monte edilebildiği için özellikle terörle mücadelede önemli katkılar sağlayacak. Aşağıda hepinizin bildiği bu sisteme ait son fotoğraflar var.Koyu renk olan resimdeki kara platformalrı için geliştirilmiş.Yeni bir gelişme olarak bu sistem üzerinde 20-25 ve 30 mm lik silahların da kullanılmasına yönelik olarak çalışma yapıldına dair bir açıklama geldi Aselsan'dan. ![]() ![]() ![]() ************************************************** ******** Aselflir-300t ASELFLIR-300T Sistemi kullanıcıya pilotaj/seyrüsefer, keşif, hedef tespit/teşhis ve tanıma, çoklu hedef takibi, hedef işaretleme, hedef konum belirleme kabiliyetleri sağlayan çok amaçlı bir görüntüleme ve nişangah sistemidir. Teknolojideki en son gelişmelerin kullanıldığı tamamen özgün bir ürün olan bu sistem, stabilizasyon, görüntü kalitesi ve otomatik hedef takip algoritmaları gibi birçok özellikleri ile dünya üzerindeki sayılı nişangah sistemlerinden biridir. ASELFLIR-300T Sistemi kullanıcının isteğine bağlı olarak aşağıda belirtilen konfigürasyonlarda üretilebilir. Sistem, üzerindeki yazılım ve donanımın esnekliği sayesinde, sabit kanatlı, döner kanatlı ve insansız hava araçları ile gemilerde kendinden beklenen görevleri yerine getirecek yetenek ve özelliklere sahiptir. • Sadece Renkli Gündüz Kamerası (Eğitim Maksatlı) • Termal Kamera+Renkli Gündüz Kamerası+Lazer Mesafe Ölçme ve İşaretleme Birimi • Termal Kamera+Renkli Gündüz Kamerası+Uzaktan Teşhis Kamerası+Lazer Mesafe Ölçme ve İşaretleme Birimi • Termal Kamera+Renkli Gündüz Kamerası+Uzaktan Teşhis Kamerası+Lazer Mesafe Ölçme ve İşaretleme Birimi+Lazer Nokta İzleme Birimi. TEKNİK öZELLİKLERİ: ● Yüksek Çözünürlüklü 576x7 Odak Düzlemli Dizin Dedektör ● Gelişmiş Görüntü İşleme Teknikleri ● 4-eksen Jiroskopik Stabilizasyon ● Renkli/Siyah-Beyaz Görüntü üzerinde Çoklu Hedef Takibi ● MIL-STD-1553 / RS-422 veriyolları ile diğer ekipmanlar ile haberleşme ● Seyrüsefer Kabiliyeti sağlayan Geniş Görüş Açısı ● Yüksek menzil performanslı ve Yüksek Çözünürlüklü Uzaktan Teşhis Kamerası ● Pilotaj/operator yükünü azaltan otomatik görüntü modları, görüş alanı tarama modları, otomatik olarak seçilebilen hedef takip algoritmaları ● Doğrusal titreşimlerin görüntü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltan izole edilmiş iç gimbal yapısı ![]()
|
|
|
#4 |
|
K'ayıbımız Olabilir.
Pasaj Yöneticisi
|
BAYKUŞ Termal Kamera Sistemi ![]() ![]() ![]() ![]() BAYKUŞ Portatif Termal Kamera Sistemi gece, sis, pus ve yağmur gibi doğal hava koşulları ile toz, duman, yangın ve kamuflaj gibi muharebe sahası koşullarında, görüşün zayıf veya sınırlı olduğu tüm ortamlarda hedefin tespit, teşhis ve izlenmesini sağlayan bir kızılötesi görüntüleme sistemidir. Görüntüleme işleminin pasif bir yapıda olması, düşman tarafından tespit edilmeden gözetleme imkanı sağlar. Hafif ve kolay taşınabilir bir yapıda olması, bir kişi tarafından kolayca kurulup çalıştırılabilmesi, 12-24 VDC sızdırmaz akülerle veya sabit kullanımda 220 VAC şehir şebekesiyle beslenebilmesi, minimum odaklama mesafesinin düşük olması, kötü arazi ve hava şartlarından etkilenmeksizin sürekli çalışabilecek bir yapıda olması, düşük gürültü düzeyine sahip olması ve yüksek çözünürlükte net görüntü sağlaması nedeniyle askeri ve sivil amaçlar için ideal bir sistemdir. ASELSAN Hedef Koordinat Belirleme Sistemi (HEKOS) BAYKUŞ Termal Kamera Sistemine kolaylıkla entegre edilebilmektedir. Genel Özellikler - Sınır gözetlemeleri, - Karargah, askeri tesis ve karakolların korunması, - Kıyı-liman gözetlemeleri, - Petrol platformu, boru hattı ve baraj gibi sivil tesislerin korunması. Denizaltı savunma roketi Aselsan ve Roketsan'ın ortaklaşa yürüttüğü bir proje.Kullanılması planlanan platformlar ise şimdilik Milgem ve yeni tip karakol botları.Özellikleri ise aşağıdaki resimde var ancak ben buraya yeniden çıkarayım daha kolay okunur. Azami menzili : 2000 m Lançerdeki roket sayısı : 6 Harp başlığı : HE yüksek patlayıcı duyarsız Tapa : Hidrostatik,elektronik derinlik ayarlı Lançer tareti : Stabilize otomatik yönelimli ![]() ![]() ************************************************** *********
|
|
|
#5 |
|
K'ayıbımız Olabilir.
Pasaj Yöneticisi
|
Lazer Güdümlü Bomba Kiti
[Lazer Güdümlü Bomba Konsepti Lazer Güdümlü Bomba Kitinin tasarlanma amacı, havadan karaya atılan genel amaçlı bombalara bir güdüm kısmı eklenerek bombanın hedefi vurma oranının arttırılmasıdır. Bu sayede balistik hatta düşen konvensiyonel bombaların güdümlenerek hedefi vurma imkanı sağlanmıştır. LGB’nin uçakta taşınmasında ve atılışında, standart bomba taşıyıcıları üzerlerinde hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılabilir. Uçakla bomba arasında herhangi bir elektriksel bağlantıya ihtiyaç yoktur. Bu özelliği ile LGB’nin uçaklarla uyumluluğu çok kolaylıkla sağlanmaktadır. LGB’ler A-1E/G/H, A-4E/M, A-6, A-10, F-4C/D/E, F-5A/B E/F, F-15E, F-16A/B C/D, F/A-18, F-111A/B C/D E/F, B-52, B-57, Harrier, Jaguar, Buccaneer, Mirage III, Tornado, Hunter, AV8B, Mirage F-1, M-339, F-14, F-117 uçaklarına takılabilmektedir.(Taşıyabildikleri savaş başlıklarına göre bazı uçaklara Paveway I,II,III’ten sadece birisi takılabilmektedir.) Hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenerek yüksek vurma hassasiyeti kazanan lazer güdümlü bombalarla, genel maksatlı bombaların verimli kullanılması sağlanmıştır. Böylece bir hedefin vurulması için harcanan bomba sayısı düşmekte, hem de uçağın yapacağı sorti sayısı azalmaktadır. LGB’lerin başta gelen kullanım avantajları bombanın bırakılma parametreleri ile ilgilidir. Konvensiyonel bombalarının hedefi vurması için, bombayı bırakırken uçağın hızı ve bırakılma noktasının çok hassas olarak ayarlanması gereklidir. Öte yandan LGB’lerin yüksek güvenilirlikte hedefi vurma oranları ile bombanın atış parametreleri kompanse edilmiş olur. Çalışma Prensipleri Lazer Güdümlü Bomba, isminden de anlaşılabileceği gibi güdümlenme parametresi lazer olan, akıllı füze tipidir. Genel olarak, sabit veya yavaş hareket eden hedefler, yerden ya da havadan bir lazer işaretleyici tarafından işaretlenirler. Gönderilen lazer, hedeften bir koni oluşturacak şekilde yansır. Eğer LGB bu koni içinde yer alabilecek bir anda uçaktan serbest düşmeye bırakılırsa, yansıyan lazeri dedektörü aracılığıyla algılayacak ve o yöne doğru yönelecek kanatçık (güdüm kanatları-fin takımı) hareketlerini yapacaktır Kodlu LGB II sistemi, kodlu lazere güdümlenecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sistemde, lazer hedef işaretleyiciler ürettikleri lazeri, NATO tarafından belirlenmiş olan lazer kodlarına göre bir frekansla modüle ederek, kodlu olarak hedefe göndermektedir. Bu sayede, düşmanın daha güçlü bir lazer üreterek bombayı saptırması önlenmiştir.Kodlama sistemi ile aynı zamanda, bir ya da birkaç uçaktan aynı anda atılan bombalar ayarlı olduğu kodlu lazerle işaretlenmiş olan hedefe yönelecektir. Böylece bir sortide birkaç hedefin bir uçak tarafından vurulması sağlanabilir. ASELSAN Tarafından Üretilen LGB Aselsan tarafından üretilen LGB kiti 2. nesil, kodlu lazer güdümlü bombadır. Aselsan kitin baskı devre kartları dahil tamamını üretmiştir. Elimizde Aselsan ürünü bomba kitlerine ait fotoğraflar olmadığından;bu kitlerin neye benzediğinin anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla yabancı ürünlerden birkaç örnek fotoğrafı aşağıya ekliyorum. ![]()
|
|
|
#6 |
|
K'ayıbımız Olabilir.
Pasaj Yöneticisi
|
FIRTINA Obüsü Atış Kontrol Sistemi ![]() ![]() ![]() ![]() FIRTINA Obüsü Atış Kontrol Sistemi, intikal, mevzi işgal, atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla süratle yerine getirilmesini ve FIRTINA Obüsünün diğer ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu sağlayan bir sistemdir. Sistem, ses veya veri haberleşmesi yoluyla gönderilen bir ateş emrinin/isteğinin obüs üzerinde alınmasından itibaren, merminin ateşlenmesine kadar olan bütün işlemlerin otomatik olarak yerine getirilmesine imkan sağlar. T-155 K/M FIRTINA Obüsü Atış Kontrol Sistemi aşağıdaki temel fonksiyonları yerine getirmektedir: - FIRTINA Obüsünün; BAİKS-2000 (Batarya Ateş İdare Kompüter Sistemi), TAİKS (Taktik Ateş İdare Kompüter Sistemi), TOMES (Topçu Meteoroloji Sistemi) Sistemleri ve diğer ateş destek unsurları ile sayısal olarak entegre bir şekilde görev icra ederek ateş destek otomasyonu içinde yer almasını sağlamak, - Taktik ihtiyaçlara göre farklı organizasyonlarda (Batarya ve Takım Esaslı Organizasyon, Tek Top Tek Batarya) görev icra edilmesini sağlamak, - Tanzim, Tesir, Tek Top ile Hedefte Zaman görevlerini icra etmek, - GPS destekli Ataletsel Seyrüsefer (Navigasyon) Sistemi sayesinde hızlı intikal edebilmek ve mevzi değiştirebilmek, - Girdiği bir mevzide, yer ölçme postalarının desteğine ihtiyaç duymadan, hızlı bir şekilde atışa hazır hale gelebilmek, - "NATO Armament Ballistic Kernel (NABK)" kullanarak atış esaslarını hesaplamak, - TOMES’nden metro ve İlk Hız Ölçme Radarı’ndan ilk hız bilgilerini otomatik olarak alıp, bu bilgileri atış esasları hesaplamalarına dahil etmek; mermi uçuş yolunu hesaplamak ve sayısal haritada göstermek, - Namluyu istenilen istikamete otomatik olarak yönlendirmek, - Obüs gövdesinin arazi yapısından kaynaklanan eğimlerini ve diğer etkileri hesaplara dahil etmek, - Obüs üzerinde bulunan sensörlerin bilgilerini okumak ve değerlendirmek, - İlk hız ölçme radarı, mermi doldurma ve namlu yönlendirme kontrol birimlerinin sayısal entegrasyonunu ve senkronizasyonunu sağlamak, - Sayısal harita üzerinde; mevzi, hedef, ileri gözetleyici yerleri, dost ve düşman birlikleri, ateş destek koordinasyon tedbirlerine ait bilgileri göstermek ve değerlendirmek, - Ateş İdare Merkezi, Ateş Destek Timi Karargahı, ileri gözetleyiciler ve diğer ateş destek unsurları ile Veri/Internet Adaptörü (VİA-20) ve 9600 telsizleri aracılığıyla telli / telsiz haberleşme yapmak. Genel Özellikler Sistem Birimleri T-155 K/M FIRTINA OBÜSÜ Atış Kontrol Sistemi aşağıda yazılı ana birimlerden oluşmaktadır: - Atış Kontrol Bilgisayarı (AKB) - Nişancı Görüntüleme Ünitesi (NGÜ) - Nişancı Yardımcısı Görüntüleme Ünitesi (NYGÜ) - Sürücü Görüntüleme Ünitesi (SGÜ) - Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) - Güç Kontrol Ünitesi (GKÜ) - Yardımcı Akü Grubu (YAG) - Veri / Internet Adaptörü (VİA-20) - Ağ Bağlantı Ünitesi (HUB) - Sinyal Dağıtım Kutusu (SDK) - Işıklı Sesli İkaz Birimi (ISİB) T155 Panter Çekili Obüs Türk Silahlı Kuvvetleri'nin topçu sınıfını günümüz muharebe koşullarının ihtiyaçlarına cevap verebilir bir yapıya kavuşturmak üzere başlatılan ADOP-2000 programı çerçevesinde geliştirlen Panter'in teslimatları halihazırda devam etmektedir. Türk topçusunun envanterine hibe yoluyla girmiş eski ve ömrünü doldurmuş sistemlerin acilen yerini alması düşünülen Panter, günümüzün batı tarafından üretilen modern toplarına eşittir. Türk mühendisleri ve askeri fabrikalarının kapsamlı çalışmaları sayesinde üretilen bu obüsün, bazı önemli parçaları maliyet faktörü göz önüne alınarak yurtdışından ithal edilmektedir. Panter'in kullandığı NATO standardı modern mühimmatlar ve 155 mm namlusu, MKE tarafından üretilmektedir. Tasarım ve geliştirme açısından başarılı bir çalışma olmasından dolayı Türkiye'nin birçok tedarik projesine örnek gösterilmektedir. Yüksek menzili ve kendi kendine hareket yeteneği sağlayan yardımcı motor sistemi ile Panter, çekili topçu gücünde önemli bir ilerleme sağlamıştır. Yarı otomatik yükleme sistemi sayesinde atış hızı yükseltilen Panter, yardımcı motoru sayesinde 18 km/s hıza ulaşabilmektedir. İki dakika içerisinde atış mevzisini terk edebilen obüsün ilk teslimatı 2002 yılında 105. Topçu Alayı'na gerçekleştirilmiştir. Teknik Veriler: * Üretici: Türkiye * Namlu Çapı: 155 mm * Muharebe Ağırlığı: 18t * Namlu Uzunluğu: 52 kal * Uzunluğu: 11,6 m * Yüksekliği: 2,6 m * Genişliği: 3,3 m * Yükselme: -3º +69º * Mermi Ağırlığı: 43 kg YP (yap okunur. Yüksek Patlayıcı) * Namlu İlk Çıkış Hızı: 564 m/sn * Azami Menzil: 24 bin m, 40 bin m (ERFB ile) * Tahmini Namlu Ömürü : 1500 * Geri Tepme: 450 kN * Yol Hızı: 80 km/s ![]()
|